Spekkoek

Ingredienten:

500 gram boter
500 gram witte basterdsuiker
250 gram tarwebloem
10 eieren
5 theelepels anijspoeder
10 theelepels kaneel
5 theelepels kruidnagelpoeder
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kardemom

Bereidingswijze:

kookpotkokkie

Roer de boter eerst fijn en glad met de mixer. Splits de eieren en voeg de dooiers aan de boter toe. Doe ook de basterdsuiker erbij en meng dit circa 10 minuten met de mixer. Klop het eiwit, voeg dit toe, doe daarna de bloem erbij. Verdeel, als het beslag goed gemixed is, het beslag in twee delen. Laat de ene helft blank, roer door de andere helft de kruiden. Verwarm de oven ongeveer 10 minuten voor op 275 graden C. Vet een springvorm in met wat boter. Zet de oven op de laagste stand (125 graden C) en bak de eerste laag met alleen onderwarmte in circa 4 minuten. Schakel dan over naar bovenwarmte en bak, laag voor laag, bruin, wit, etc... Het bakken duurt circa 30 minuten. Als de vorm helemaal vol is, dan de bovenwarmte uit, de onderwarmte aan en de koek 5 minuten in de oven laten staan op de laagste stand.