Vouwtechnieken :

Hieronder zijn de belangrijkste vouwtechnieken afgebeeld en uitgelegd.

Loempia

loempia vouwen

  1. Een loempia wordt gemaakt met behulp van speciale loempiavellen, die u kunt vinden in het diepvriesvak van de meeste supermarkten en tokos. Het formaat van de vellen is ongeveer 20 x 20 cm. De vellen zijn erg dun, waardoor ze makkelijk scheuren. Daarom gebruiken we een extra half vel onder de vulling.
  2. Leg het halve vel diagonaal op het hele vel.
  3. Leg de vulling op het halve vel, en leg de uiteinden hiervan om de vulling.
  4. Vouw twee tegenoverliggende hoeken van het hele vel naar binnen over de vulling
  5. Vouw de onderste hoek naar binnen en bestrijk de punt ervan met wat losgeklopt ei
  6. Vouw nu de laatste punt dicht, en plak hem vast op het met ei bestreken deel.

 

 

Serutu

serutu vouwen

  1. Gebruik voor serutu een half loempiavel van 10 x 20 cm
  2. Leg de vulling in een rol langs de onderste (korte) zijde van het loempiavel
  3. Bestrijk de randen van het loempiavel met losgeklopt ei en plak de serutu dicht. De zijkanten blijven open.

 

 

Lemper

lemper vouwen

  1. Gebruik een stuk aluminiumfolie van ca. 10 x 20 cm. Bestrijk de folie met een beetje olie tegen het plakken
  2. Leg een schepje rijst op de folie, druk deze plat tot een vierkant van ca. 8 x 8 cm
  3. leg een eetlepel vulling in een stookje in het midden van het vierkant en rol met behulp van de folie de rijst om de vulling. Laat de folie om de rol zitten als u hem wilt opwarmen in de oven.

 

 

Pangsit

pangsit vouwen

  1. Gebruik voor een pangsit een kwart loempiavel van ca. 10 x 10 cm. Bestrijk de randen met wat losgeklopt ei
  2. Leg de vulling iets schuin in het midden van het vel. Vouw het vel nu diagonaal over de vulling dicht en druk de randen goed aan. Leg de driehoek met de lange rechte zijde naar boven voor u
  3. Bestrijk de linkerpunt met wat losgeklopt ei, draai de rechterpunt achterlangs en plak deze op de linkerpunt. De onderste punt zal hierdoor vanzelf iets omhoog gaan staan. Zo ontstaat een schuitje.

 

Nasi uduk

nasi uduk vouwen

  1. Gebruik pisangblad in stukken van 25 x 25 cm en 10 x 10 cm. Leg een klein blad midden op een groter blad.
  2. Leg midden op het kleine blad een portie rijst en drk daarin een kuiltje. Vul het kuiltje met de ikan kering goreng en dek het af met rijst. Druk de rijst in een piramidevorm en strooi er de uitjes, omelet en lombok over.
  3. Vouw de onder- en bovenkant van het pisangblad naar binnen, de beide randen moeten net op de top van de piramide raken. Zijn ze te groot, knip de randen dan wat bij.
  4. Vouw de zijkanten nu als bij een cadeau dicht en vouw de punten naar onderen.
  5. Aan de bovenkant zie je nu nog een klein stukje van de vulling.

 

Pasteitje

pasteitje vouwen

  1. Gebruik voor een grote (Chinese) pastei een bolletje pasteideeg van ca. 60 gram, voor een kleinere (Indische) pastei een bolletje pasteideeg van ca. 40 gram. Rol het bolletje deeg uit tot een mooie cirkel en bestrijk de randen met wat losgeklopt ei.
  2. Leg de pasteivulling iets schuin van het midden.
  3. Vouw het deeg over de vulling met de randen tegen elkaar en druk de randen mooi in elkaar, of druk ze met de vork goed aan zodat een kartelrand ontstaat.