Welkom bij ons Indisch Kookboek

 

facebook

search engine by freefind advanced
(iets opzoeken in ons kookboek? Vul hierboven de naam van een gerecht in en klik op zoek; de links zullen in een nieuw tabblad worden weergegeven en geopend. Om terug te gaan naar onze beginpagina moet U teruggaan naar het originele tabblad)

 

Koken en kookboeken... blijkbaar hebben we daar allebei een voorliefde voor. We kunnen geen van beide aan de verleiding weerstaan als we ergens een erg oud exemplaar van een kookboek zien liggen op bvb een rommelmarkt, we zijn allebei behoorlijk creatief in de keuken (beginnen volgens recept maar toch telkens weer al heel snel een eigen 'twist' toevoegen ).

Al op zeer jonge leeftijd was John heel vaak in de keuken te vinden, als klein Amsterdams jochie bij moeder in de keuken, maar ook als puber op bezoek bij de oma van zijn 'maatje'. Omaatje bleek een oud Indisch dametje dat de heerlijkse gerechten kon tevoorschijn toveren in haar piepkleine keukentje. John genoot en leerde ervan en besloot al vrij snel om alles zoveel mogelijk in een 'keukenschriftje' te noteren om dan achteraf te kunnen gebruiken als startpunt voor een volgende keukenexperiment. Het keukenschriftje door de jaren heen een behoorlijke verzameling recepten waarin met name de Indische keuken behoorlijk vertegenwoordigd was. Vrienden en kennissen begrepen al heel snel dat je altijd wel bij John kon aankloppen als je een recept nodig had om een keertje lekker Indisch te koken.

John

John en Maggie

Maggie

Toeval of niet, toen onze jongens volwassen werden en onze familie werd uitgebreid met onze 4 schoondochters bleken ook deze lieverds zich te ontpoppen als rasechte keukenprinsessen... extra bonus: ze hebben alle 4 een andere nationaliteit en zijn elk stuk voor stuk een zeer waardevolle bron van informatie over de lokale keuken, bereidingen en ingrediënten van hun eigen land van herkomst. Het uitwisselen van tips en weetjes, maar ook van recepten en bereidingswijzen is hier dus een vaak voorkomend onderwerp voor enkele gezellige uurtjes en het maakt helemaal niet uit of we bij de jongens of thuis eten... het is altijd weer genieten.

john en maggieJohn kan genieten door zich enkele uurtjes terug te trekken in de keuken en daar dan allerlei lekkernijen te bereiden, Maggie maakt liever gerechten die niet al te veel tijd vragen maar daarom niet minder lekker zijn. Liefst gaat ze gewoon met de snijplank en een goed chefmes aan de slag als afleiding van 'werkstress' tijdens het maken van een lekkere salade. Waar John kan genieten van het uitproberen en schrijven van recepten, is Maggie graag bezig met het maken van websites en het publiceren van informatie. Ja hoor, deze site is het gevolg van deze combinatie :-).

Het Indisch Kookboek staat ondertussen al weer enkele jaartjes online, maar ondertussen zijn er natuurlijk toch nog een fiks aantal gerechten bijgekomen die op een of andere manier nog niet aan de site werden toegevoegd. Via ons gastenboek en emailtjes van bezoekers krijgen we ook regelmatig vragen binnen voor een specifiek recept dat ze zich herinneren van vroeger toen oma of een ander dierbaar familielid vaak voor hen gekookt had. De laatste tijd krijgen we ook steeds vaker vragen naar vegetarische recepten. Hoog tijd dus om eens een fikse update uit te voeren.

John heeft de laatste paar weken behoorlijk wat tijd uigetrokken om de inhoud van de site eens heel kritisch te bekijken... hier en daar werden kleine schrijffoutjes gecorrigeerd, recepten toegevoegd, recepten aangepast, indeling van de recepten in categorien herzien,... Een hele klus. Meteen werd ook de nodige aandacht besteed aan de spelling. We hebben ervoor gekozen voor het officiele bahasa Indonesia (zoals het sinds 1972 gebruikt wordt in Indonesië). Meer informatie over de keuze voor deze spelling en een korte opsomming van de meest voor de hand liggende verschillende werd door John toegelicht in "De Spelling".

Als toemaatje werd, op veler verzoek, een nieuwe categorie toegevoegd "Vegetarische gerechten"(zie ook toelichting die John hierover schreef). In deze categorie staan nu een aantal recepten waarvan sommigen met een kleine aanpassing al vegetarisch waren, maar er werden ook enkele volledig nieuwe recepten toegevoegd. Graag horen wij dan ook van onze vegetarische vrienden wat zij er van vinden

We leven in een tijd waarin de sociale media een grote rol zijn gaan innemen in het dagelijks leven. Hierbij willen wij uiteraard niet achterblijven dus ook Indisch Kookboek is inmiddels terug te vinden op Facebook. Via Facebook willen we dan ook graag de mogelijkheid bieden aan onze bezoekers om foto's van de door hen bereide gerechten te publiceren en/of andere ervaring met het Indisch Kookboek te delen met andere bezoekers.

Jonathan RA

 

Nederlands/Zweeds (Zweden)

< JONATHAN (05-2009)

& ANNA (03-2011) >

Anna

 

Thor H

 

Belgisch/Filipijns (België)

<<< THOR (09-2012)

& Cassandra (25-05-2015) >>>

Cassandra H

 

Vanessa H

 

Belgisch/Indonesisch (Indonesia) :

< VANESSA (02-2007)

& JONATHAN (07-2010) >

Jonathan H

 

 

In het mapje "cultuur en info" geven we wat achtergrond informatie over een aantal typisch Indonesische voedingstoffen zoals bvb rijst, kokosnoot, kacang,...   onder meer info over herkomst en voedingswaarde. Maar in datzelfde mapje zit ook behoorlijk wat informatie over kruiden en specerijen (waar mogelijk met afbeelding) en we vertellen wat meer over de verschillende bereidingswijzen voor rijst, het opdienen van een rijsttafel en enkele tips over de samenstelling van een rijsttafel.

We hebben gezorgd voor een (verklarende) woordenlijst zodat makkelijk kan opgezocht worden wat bedoeld wordt met sommige van de benamingen. De recepten zijn ingedeeld in enkele hoofdgroepen zodat snel duidelijk wordt om welke soort recept het gaat. We hebben een alfabetische lijst van de recepten maar ook een pagina met alle recepten alfabetisch in de groep waarin we door ons werden ondergebracht (dan hoef je niet eindeloos door het dropdown menu te scrollen op zoek naar een bepaald gerecht). Kortom, we proberen het zoeken en vinden zo makkelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Veel plezier bij het (her-) ontdekken van het Indisch Kookboek. Vergeet niet om even een reactie in ons gastenboek te schrijven en/of op Facebook te posten en aarzel niet om eventuele vragen aan ons door te sturen zodat we kunnen kijken of we ook die kunnen beantwoorden.

Indisch Kookboek v.3.0, klaar voor download... :-)

Groetjes, John en Maggie

 

Bezoekers sinds 01-01-2007

 

Benieuwd naar de mensen achter dit kookboek?... Ga dan ook eens kijken op www.ancona.nl

 

 

SELAMAT MAKAN ... SMAKELIJK !!!

 

***

Top 20 culinair

Top20Culinair www.indischkookboek.nl
Top20Culinair